Vi mennesker forbruger som aldrig før, og det går ud over klimaet i stor stil. Produktion af ting som tøj, madvarer, plastikvarer med mere sætter nemlig et tårnhøjt CO2 aftryk, som det er nødvendigt at gøre noget ved. Derfor – hvis ikke for din økonomis skyld – giver det god mening, at du sætter dig ind i, hvordan du omlægger dit forbrug til at blive mere klimavenligt. Det sker ikke fra det ene øjeblik til det andet, men det kan tillæres med tiden, hvis du har viljen og lysten til det.
Bevidst forbrugeradfærd
Du er måske fuldt ud klar over, at det ville være bedst for både pengepungen og klimaet at skrue betydeligt ned for forbruget, men har stadig svært ved at føre ambitionen om et sænket forbrug ud i livet. Det er der ikke noget at sige til, for du bliver hevet i fra alle sider for at få pungen op af lommen. Ikke kun når du går tur ned ad hovedgaden, eller når du er i supermarkedet for at handle ind, men hele tiden. Hvad end du ser TV eller tjekker sociale medier, er reklamerne alle vegne, og det er op til dig ikke at lade dig lokke. Det er svært, men ikke umuligt. Først og fremmest handler det at blive bevidst om, hvad reklamerne gør ved dig – hver dag. Start for eksempel en forbrugsdagbog hvor du skriver ned, hver gang du handler ting ind, der ikke stod på ønskelisten, køber tøj, du ikke har brug for, eller lignende.
Køb nyt med omtanke
I forbrugsdagbogen noterer du de køb ned, der i virkeligheden var unødvendige for dig, men det er selvfølgelig også nogle gange nødvendigt at købe nye ting. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at købe ting der holder i mange år ud i fremtiden. Sådan sparer du både penge og sætter et mere grønt aftryk på samme tid. Mangler du nyt til køkkenet, kan du eksempelvis med fordel købe solidt stentøj og meget mere fra Broste Copenhagen. Her kan du blandt andet få drikkeglas og bestik i høj kvalitet. Generelt handler det om at købe ting i et design og i en kvalitet, der holder i mange år ud i fremtiden, så du ikke hele tiden føler dig nødsaget til at skulle skifte ud.
Et grønnere madforbrug
En af de helt store syndere i budgettet – og i forhold til klimaet – er madspild. Det kommer ikke nogen til gavn og er alligevel et stadig stigende problem. Det kan der gøres noget ved, men det kræver igen, at du holder dig selv fast i en bevidst adfærd. Eksempelvis kan du kombinere din forbrugsdagbog med en ugentlig madplan. På den måde sikrer du dig, at alle madvarer i køleskabet kommer i brug, så du ikke ender med 500 gram fordærvet oksekød og sur mælk i slutningen af ugen. Samtidig kan du vælge at holde kødfri dage, hvor du skærer bøffen helt væk. Det vigtige er at huske, at det bliver nemmere med tiden.